Eski Yunanca olan Agorafobinin Türkçe karşılığı; alan korkusudur. Dışarı çıkma fobisi (agorafobi); evden dışarı çıkamama, kalabalık ortamlara girmek istememe, toplu taşıma araçlarına binememe olarak kendini gösteriyor. Ruhsal bir durum olan dışarı çıkma fobisine yakalananlar tünele, asansöre ve kapalı alanlara girmekten de korkar. Panik bozukluk olarak nitelendirilen agorafobi, normal bir korku değildir. Panik bozukluk olmasından dolayı çok önemli korku atakları yaşayabilir. Kadın ve erkeklerde görülür. Yetişkin bireylerin %1,7’sinde agorafobi görülmektedir. Kadınlar bu konuda erkeklerden daha şanssız. Erkeklere oranla kadınlar iki kat daha fazla dışarı çıkma fobisi yaşıyor.
Dışarı Çıkma Fobisi (Agorafobi) Nedenleri
İnsanları yalnızlığa iten, toplumdan uzaklaştıran agorafobinin nedenleri ve niçinleri merak edilmektedir. Son zamanlarda yayınlanan bazı dizilerde ekrana yansıması toplumda bir farkındalık meydana getirdi. Dışarı çıkma fobisinin oluşmasından çevrenin ve genlerin etkisi bulunuyor. Ebeveyni vefat eden, saldırıya uğramış olan veya çok ciddi travmalar geçirmiş kişilerde görülebilir. Bu tür olaylar sorunun ortaya çıkmasını tetikleyicidir. Nedenlerinin en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz;
- Sinir sisteminde meydana gelen bazı sorunlar yani biyolojik nedenler
- Aile fertlerinden birinde agorafobinin görülmesi yani genetik nedenler
- Yakınını kaybetme, saldırıya uğrama, travmaya neden olarak olayların yaşanması gibi psikolojik nedenler
Dışarı Çıkma Fobisi (Agorafobi) Belirtileri
Sorunun farkına varmak çözüm için atılan en önemli adım olacaktır. Şayet çevrenizde şu belirtilerin birkaçını yaşayan birisi varsa hemen uzmana görünmelidir. Belirtileri arasında en çok görülen ve dikkat çekenleri şunlardır;
- Tek başına evden çıkamama, evden çıkmakta zorlanma
- Kalabalık ortamlara girememe, girmeme konusunda diretmek
- MR cihazı, sinema, kapalı otopark gibi yerlerde durmakta zorlanma, kaçar gibi çıkma
- Otobüs, asansör, uçak gibi taşıtlara binememek
- Kalp krizi geçireceğini, nefesinin daraldığını düşünerek bazı yerlerde duramama
- Hayatının büyük bir kısmı benzer kaygılarla geçiyor ve kaygılar oku, iş ve aile hayatını etkileyecek dereceye çıkıyorsa
- Kaygılarını sınırlandıramıyor ve kontrol edemeyecek duruma geldiyse
Agorafobi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Belirtiler 6 aydan daha uzun sürüyorsa uzmana gidilmelidir. Dışarı çıkma fobisi (agorafobi)terapilerinde uzman, kişinin paniklemesine neden olan düşüncelerini, hislerini ve endişelerini konuşarak öğreniyor. Seanslarla kaygılarıyla başa çıkmanın yöntemlerinin öğretilmesi hedeflenir. Uzman Psikolog Ali Eren Yıldız, uyguladığı farklı teknikler ve egzersizlerle danışanlarının agorafobi ile başa çıkmalarına yardımcı olmaktadır.

Agorafobi iyileşir mi?
Bu rahatsızlık, kişinin belirli yerlere veya durumlara girmek veya gitmek konusundaki korkusu nedeniyle yaşamını olumsuz etkiler. Ancak, agorafobi tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğundan birçok kişi bu korkuları aşmayı başarmaktadır. Agorafobi, genellikle dış mekanlara veya kalabalıklara girmekten, alışveriş merkezlerine gitmekten veya toplu taşıma araçlarına binmekten kaçınma ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğu olarak tanımlanan bir durumdur. Bu durum, kişinin kendini güvende hissetmediği yerlerde veya durumlarda ortaya çıkar. Agorafobi semptomları arasında panik ataklar, terleme, titreme ve hızlı kalp atışı gibi fiziksel belirtiler de bulunabilir.
Agorafobi ne iyi gelir?
Elbette ki agorafobiyi yenmek mümkündür! Ancak birçok kişi için bu süreç kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. İşte agorafobiyi iyileştirmenize rehberlik edecek farklı alternatif seçenekler;
Profesyonel bir hizmet alın
Bir psikoterapist veya psikiyatrist, agorafobiyi yönetmenize destek olacaktır. Bilişsel davranış terapisi ve ilaç tedavisi gibi yöntemler de bu rahatsızlığın iyileşmesine destek olmaktadır.
Durumunuzu net olarak tanımlayın
Hangi durumlar veya yerler agorafobik tepkilere neden oluyor? Bu durumları tanımlayarak, üzerine çalışmanız gereken alanları belirleyebilirsiniz.
Aşamalar halinde ilerleyin
Agorafobiyi yenmek için kendinizi zorlamadan adım adım ilerlemeye çalışmalısınız. Örneğin, evinizden dışarı çıkmak konusunda korkuyorsanız, her gün biraz daha uzaklaşarak alıştırma yapmak durumundasınız!
Farklı teknikleri değerlendirin
Yoga, meditasyon veya derin nefes almak gibi relaksasyon teknikleri, anksiyete ile başa çıkmak için her zaman ön plana çıkmaktadır.
Sosyal çevrenizden destek alın
Ailenizden, arkadaşlarınızdan veya destek gruplarından destek almak, agorafobi ile başa çıkmanıza destek olmaktadır.
Yaşam tarzınızı düzenleyin
Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve yeterli uyku, anksiyete düzeylerini kontrol altına almanıza ön ayak olur.
Sabırlı olmaya gayret edin
İyileşme süreci zaman aldığından kendinize sabır gösterin ve kendinizi eleştirmek yerine kendinize merhametli olun. Böylece sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması mümkün olur.
Agorafobi, ciddi bir anksiyete bozukluğudur. Bununla birlikte bu tarz bir rahatsızlık yaşıyorsanız; iyileşmek mümkündür. Profesyonel yardım, kendi kendine yardım teknikleri ve destek sistemi ile agorafobi ile başa çıkabilirsiniz. Unutmayın ki her birey farklıdır. Bu yüzden kendinize uygun olan yöntemi bulmak için deneme ve hata yapabilirsiniz.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.